Care este plafonul pentru Prima Casa in 2018

apartamente sibiu

sursa foto: magnoliaresidence.ro

                   Programul Prima Casa va beneficia de un plafon de garantii de stat de 2 miliarde de lei in 2018, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice, mai mic decat in anul 2017 cand plafonul a fost de 2,67 miliarde lei.

                     Prima casa continuitate pana la sfarsitul anului 2021

               Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie de 5 ani continuitate a programului Prima Casa, care prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garantii de 2,5 miliarde lei si de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 si 2020, iar pentru anul 2021, plafonul garantiilor ar urma sa scada la 1,5 miliarde lei.

              De curand Ministerul a anuntat si modalitatea in care vor fi alocate fondurile pentru fiecare banca in parte, in functie de volumul creditelor Prima Casa acordate de o anumita banca raportat la volumul creditelor ipotecare clasice fiecarei banci. Se doreste a se trece la stabilire anuala de la stabilirea semestriala in privinta omisionului de gestiune/comisionului unic de analiza aferent FNGCIMM pentru derularea activitatii de mandatar al statului.

             Din 2018 se va reduce marja de dobanda la 2% si pentru creditele contractate pentru construirea unei case noi, marja care in prezenet de 2% este aplicata doar la achizitia de locuinte noi sau vechi.

             “In vederea corelarii prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, si pentru a se evita orice discriminare in acest sens, se propune in prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% urmand ca finantatorii, in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, sa transmita FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte”, se mentioneaza in proiectul citat.

           Succesul Programului Prima Casa trece dincolo de hotare si este impartasita si in afara granitelor tarii, fiind preluat modelul si de catre Republica Moldova.

           In continuare se poate opta si pentru aplicarea unei promisiuni de garantare pentru un imobil nefinalizat, aflat in faza de executie. Trebuie retinut ca nu toate bancile agreeaza acest tip de promisiune.

               ,,Achizitionarea locuintei se poate face si in urma obtinerii unei promisiuni unilaterale de creditare emisa de catre Finantator sub rezerva obtinerii unei promisiuni de garantare si cu conditia incadrarii in limita plafonului reutilizat. Inainte de expirarea termenului de valabilitate a promisiuniii unilaterale de creditare, beneficiarul are obligatia sa prezinte Finantatorului documentele din care rezulta finalizarea constructiei. Promisiunea de garantare este valabila maxim 18 luni, calculate cu includerea lunii de acordare si a celei in care expira valabilitatea promisiunii.” potrivit FNGCIMM.

              Am discutat cu reprezentantii celui mai mare ansamblu rezidential din Sibiu, Magnolia Residence Sibiu, potrivit acestora: ,,Pentru noi promisiunea de garantare pentru creditul Prima Casa a fost un succes garantat in 2017, iar pentru anul 2018 se asteapta o accelerare a accesarii acestui tip de promisiune stiind ca fondurile vor fi mai mici si cerera mare. In acest semn am inceput alte 2 imobile cu cate 73 apartamente fiecare, apartamente care se vor preda la cheie si cu garantie”. Pe acest link se poate vedea care este disponibilitatea apartamentelor http://www.magnoliaresidence.ro/disponibilitati

           


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.banner chirii sibiu
Archive
 April 2017
 May 2017
 June 2017
 July 2017
 October 2017
 November 2017
 December 2017
 January 2018
 March 2018
 January 2019
 February 2019
 September 2021
 February 2023
 December 2020
 July 2023
 November 2023