Segmentul comercial și industrial al pieței imobiliare în Județul Alba

Segmentul comercial și industrial al pieței imobiliare în Județul Alba

sursa foto: alba24.ro

              Județul Alba nu iese în evidență cu suprafața de birouri clasa A dată în folosință, sau cu suprafața spațiilor comerciale modern date în folosință în acest an. Un studiu al companiei de evaluare imobiliară Darian, arată faptul că în județul Alba, și în Municipiul Alba Iulia, se preferă spațiile de birouri tip B. În general spațiile de birouri de clasa A sunt folosite de companii multinaționale sau de firme de IT, care desfășoară activități de servicii. Cum aceste tipuri de companii nu sunt foarte prezente în județul Alba, sau în Municipiul Alba Iulia, nu prea sunt înregistrate tranzacții referitoare la astfel de spații, fie ele chirii sau vânzări.

              Capitalul românesc este puternic reprezentat în companiile din Alba Iulia, multe dintre aceste companii activând în sectorul industrial, ceea ce explică lipsa de interes pentru spații de birouri de clasă A. În schimb, un spațiu de birouri de clasă B, se închiriază în Alba Iulia între 4 și 6 EUR pe mp.

             În funcție de puterea de cumpărare din fiecare județ, dezvoltatorii imobiliari iau decizii unde să mai deschidă un centru comercial gen mall. Alba Iulia are în momentul de față un mall, iar deschiderea altui mall în oraș nu pare a fi o prioritate pentru potențiali dezvoltatori imobiliari. În schimb, orașul Alba Iulia a atras atenția marilor retailer din sectorul alimentar, astfel deschizâbdu-se un hypermarket Selgros în oraș, cu un spațiu generos de aproximativ 6500 mp (conform studiului Darian). Nu în ultimul rând, retaileri ca Profi urmăresc să se extindă prin orașul Alba Iulia, anul trecut apărând un nou magazine Profi City în oraș, cu o suprafață totală de 406 mp. Retaileri ca Profi, Penny Market, Lidl, Kaufland, Carrefour (Market), Pepco, precum și alți retaileri mai mici sunt prezenți în Alba Iulia, rămâne de văzut dacă alți mari jucători in domeniu, precum Mega Image (care și-au anunțat deja intenția de a deschide un supermarket în Cluj-Napoca), vor dori să își deschidă și aici astfel de unități comerciale.

               Cei interesați de achiziția sau închirierea de spații comerciale în Alba Iulia, trebuie să știe că gradul de ocupare al spațiilor comerciale este de 10% pe arterele comerciale principale, sau 15% pe cele secundare.

               Județul Alba este în schimb bine reprezentat la nivelul spațiilor industriale, unde în orașe precum Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir sau Aiud, halele industriale sunt foarte frecvente, ca rezultat al investițiilor străine în facilități de producție în domeniul pieselor auto sau a industriei de prelucrare a lemnului. Chiriile pentru astfel de suprafețe de obicei variază între 2 și 4 EUR pe mp, prețurile de vânzare pentru astfel de spații diferind în funcție de suprafață, locație și alți factori.

              Așadar, în județul Alba segmentul industrial al pieței imobiliare este mult mai reprezentativ, existând destul de multe oferte de vânzare sau închiriere pentru astfel de spații. Tranzacțiile cu spațiile comerciale, sunt destul de rare, neexistând vreo știre ca un alt investitor să deschidă un nou supermarket, hypermarket sau chiar vreun spațiu comercial gen mall.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.banner chirii sibiu
Archive
 April 2017
 May 2017
 June 2017
 July 2017
 October 2017
 November 2017
 December 2017
 January 2018
 March 2018
 January 2019
 February 2019
 September 2021
 February 2023
 December 2020
 July 2023
 November 2023