O scurtă analiză a spațiilor comerciale și industrial din Arad

O scurtă analiză a spațiilor comerciale și industrial din Arad

sursa foto: radiotimisoara.ro

               Motoarele economice ale Aradului sunt ramurile industriale precum construcția și repararea materialului rulant (Astra Vagoane), industria constructoare de mașini, (fabric de componente auto precum Alcoa Fujikura, Maschio-Gaspardo și Takata Petri), industria de prelucrare a lemnului, cea alimentară, a confecțiilor, sau cea de producere a aparatelor de măsură și control. Serviciile sunt mai puțin reprezentate la nivelul orașului, tocmai de aceea oferta de spații de birouri clasa A este relativ restrânsă.

                Nivelul chiriei pentru spațiile de birouri din Municipiul Arad sunt de 8-11 EUR pe mp pentru spații de birouri clasa A și 5-7,5 EUR pe mp pentru spații de birouri clasa B (conform studio Darian). În privința spațiilor comerciale, în Municipiul Arad s-a încheiat o tranzacție semnificativă la sfârșitul anului trecut. Mall-ul Galleria Arad și-a schimbat proprietarul, după ce în ultima vreme mai mulți comercianți au părăsit acest mall. După o investiție inițială de 66 milioane de EUR, compania Global Trade Center a vândut acest mall pentru doar 2,1 milioane de EUR. Dacă acest mall are mari probleme în a deveni rentabil, celălalt mall al Aradului, Atrium, este foarte popular în rândul arădenilor, având o situație diametral opusă mall-ului Galleria Arad. Referitor la spațiile comerciale din afara centrelor comerciale, chiriile sunt de 6-9 EUR/mp, pentru spațiile de pe principalele artere comerciale, și de 4-6 EUR/mp, pentru spațiile de pe arterele comerciale secundare. Gradul de neocupare al acestor spații comerciale este de 10% pe arterele comerciale principale și de 15% pe arterele comerciale secundare.

                  Aradul din păcate se ”laudă” cu o ieșire a unui mare retailer din oraș, este vorba de grupul belgian Cora, care a închis hypermarketul din Galleria Arad, acum aproape 2 ani de zile. De atunci nu au mai avut loc schimbări spectaculoase pe piața retailului în Arad. Dacă în ceea ce privește spațiile de birouri sau cele comerciale, Aradul nu o duce foarte bine, în privința spațiilor industriale sau logistice situația este inversă. Poziționarea foarte atractivă la granița de vest a României, și conectarea la rețeaua europeană de autostrăzi, a determinat ca Aradul să prospere industrial și logistic. În Arad sau în împrejurimi, sunt multe oferte de astfel de spații, acestea putând fii închiriate cu sume cuprinse între 2 și 4 EUR pe mp. Astfel de spații se găsesc și de vânzare, dar prețurile diferă mult în funcție de suprafața vândută sau de locație. Astfel pot fi achiziționate spații începând cu 15500 EUR, până la 4000000 EUR.

                  Municipiul Arad poate fi un cadru propice pentru dezvoltarea unei afaceri, mai ales dacă e vorba de domeniul industrial sau logistic, apropierea de granița de vest, precum și mediul de business deja existent în Arad, poate încuraja mulți antreprenori să înceapă sau să dezvolte o afacere aici. Deși piața spațiilor comeciale a decăzut în ultima vreme, nu ar fi exclus ca aceasta să arate semne de revigorare, având în vedere că sunt mult premise favorabile. Partea de servicii în Arad e mai puțin dezvoltată în momentul de față, ceea ce duce la o cerere pentru spații de birouri mai mică, dar chiar și pe acest segment se pot produce modificări în bine.

           


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.banner chirii sibiu
Archive
 April 2017
 May 2017
 June 2017
 July 2017
 October 2017
 November 2017
 December 2017
 January 2018
 March 2018
 January 2019
 February 2019
 September 2021
 February 2023
 December 2020
 July 2023
 November 2023